Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL
Yemek ve Kültür - Üç Aylık Dergi 9 2007 Yemek ve Kültür - Üç Aylık Dergi 9 2007

#smrgDERGİYemek ve Kültür - Üç Aylık Dergi Sayı: 9

Liste Fiyatı : 0,00
303157570
157570
Yemek ve Kültür - Üç Aylık Dergi  Sayı: 9
Yemek ve Kültür - Üç Aylık Dergi Sayı: 9 #smrgDERGİ
Çiya Yayınları
0.00
Bugüne kadar her zaman işbirliğine önem vermiş olan dergimizi oldukça olumlu yönde etkileyecek bir gelişmenin haberini vermek istiyoruz öncelikle. YemekveKültür'ün yayın kurulu daha da genişledi; Galatasaray Üniversitesi'nden Doç. Dr. Marie-Hélène Sauner-Leroy, Yeditepe Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Özge Samancı, Süleyman Bulut ve Çiğdem Tümer de bize katıldı. Ekip çalışmasının zenginliği,dergimize büyük bir katkı sağlayacak.

Ayrıca diğer bir yeni haberimiz de, www.yemekvekultur.com'un 9.sayımızla birlikte yenileniyor olması; artık dağıtım noktaları dışında on-line dergi satışımız da mevcut.

Yazın bu sıcak günlerinde dergimiz, Refik Durbaş'ın “Rakı Sofrası”anılarıyla açılıyor. Edebiyat dünyamızın, yeme ve içme alışkanlıklarına tanık oluyoruz. Yazılı ya da sözlü olarak bugüne ulaşmış anıların yanı sıra, kokular da belleğimizi taze tutar. Yemek kokusu, en baskın olanlardan biridir belki de. Feridun Andaç, “tatların ve kokuların arayışında”, tek bir kokunun, mutfak kültürünün bir yerden bir yere taşınmasıyla, farklı coğrafyalarda nasıl ortak mekânlar üretebildiğinden bahsediyor. Tan Oral ise “Değişen Ağız Tatları”yazısında, hızlı tüketimin yemek alışkanlıklarını nasıl değiştirdiğinden söz ederken, yine tat ve koku hafızasının da bu sürat içinde zayıflamaya başladığını söylüyor. Değişen yemek alışkanlıklarına bir göz attıktan hemen sonra M.Ö. 7. yüzyıla, Urartular dönemine uzanıyoruz. Prof. Dr. Oktay Belli'nin, Van'daki Yoncatepe Sarayı'nın mutfağında bulduğu ve İskitlerin yağmalarından kaçarken yenmeden bırakılmış bir kap yemeğin hikâyesini anlattığı makalesi, dönemin mutfak ve yemek alışkanlıklarına ışık tutuyor. Hakan Yıldız'ın makalesi ise, Osmanlıların birçok zafer kazandığı 15-18. yüzyıllar arasındaki seferlerde beslenmeye ne kadar önem verdiklerini ve neredeyse saray mutfağının seyyar bir kopyasını yanlarında götürdüklerini anlatıyor. Seyyar mutfaklardan, İstanbul'un mesiregâhlarına uzanıyoruz bu sefer. Necdet Sakaoğlu'nun yazısı, bu güzel havalarda bizi, Küçüksu veya Kâğıthane'de, Göksu ya da Yıldız Sarayı bahçelerinde bir gezintiye çıkarıyor. Kimisi bol eğlenceli, kimisi kusursuz bir doğa parçası sunan, kimisi de bol aşklı olan her bir mesire yerinin farklı özelliklerinden bahsediyor. Yazının hemen ardından Turgut Kut'un hazırladığı, 19. yüzyılda hanımların mesire yasağıyla ilgili padişah bildirisi geliyor. Mesire'nin ya da yaz günlerinin en gözde yiyeceği dondurmadır kuşkusuz. Musa Dağdeviren'in yazısı, sadece “dondurma” olarak bildiğimiz yiyeceğin yanı sıra, çeşitli bölgelerimizde buzdan ya da kardan yapılan yüzlerce yiyecek arasından örnekler veriyor. Özge Samancı ise Avrupa'da ve Osmanlı'da kar ve buzun kullanımının tarih içindeki gelişimine bakıyor.

İlk kez bu sayımızda, Avrupalı seyyah ve anı yazarlarının eserlerinden yeme-içme konulu seçkileri yayınlamaya başlıyoruz. “Kahve”ile başladık; önümüzdeki sayılarda, farklı konularla bu derlemelere devam edeceğiz.

Yemek yemek, ihtiyaç olmanın yanısıra, yaşam deneyimi veya düşünme biçimimizle sıkı bir bağı olan gündelik bir eylem. Ayşegül Baykan “Felsefenin Kabından ‘Yemek Yemek'” adlı yazısında her yemek yapma eyleminin, “eskinin tadını yeni bir tat yapmak” olduğunu vurguluyor. Öyleyse, yaşam deneyimine koşut bir yemek yeme eylemi “bir öykünün yazılımı”ndan başka nedir ki?

Tadımlık Tadımlık - Yayın Kurulu

Rakı Sofrasında Edebiyat Muhabbeti Rakı Sofrasında Edebiyat Muhabbeti - Refik Durbaş

Geniş Anlamıyla Yemek Üzerine Geniş Anlamıyla Yemek Üzerine - Brillat-Savarin

Tatların, Kokuların Arayışında Tatların, Kokuların Arayışında - Feridun Andaç

Bir Uçtan Bir Uca Bir Uçtan Bir Uca - Bilgin Adalı

Değişen Ağız Tatları Değişen Ağız Tatları - Tan Oral

Unutulmuş Halk Yemeklerinden Yedi Tarif Unutulmuş Halk Yemeklerinden Yedi Tarif - Musa Dağdeviren

Eskiçağ'da Doğu Anadolu'nun En Eski Mutfağı Eskiçağ'da Doğu Anadolu'nun En Eski Mutfağı - Oktay Belli

Felsefenin Kabından "Yemek Yemek" Felsefenin Kabından "Yemek Yemek" - Ayşegül Baykan

Dolmabahçe Sarayı'nda Üç Ziyafet Dolmabahçe Sarayı'nda Üç Ziyafet - Özge Samancı

İstanbul Mesiregâhları İstanbul Mesiregâhları - Necdet Sakaoğlu

Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye'den Halka Tenbihnâmedir Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye'den Halka Tenbihnâmedir - Turgut Kut

Osmanlı Seferlerinde Gıda Tedarik Organizasyonu ve Ordunun Besle - Hakan Yıldız

Arap Mutfağı ve Avrupa Kültürüne Katkısı Arap Mutfağı ve Avrupa Kültürüne Katkısı - Bernard Rosenberger

Anadolu'da Kuskus, Şehriye ve Bulgur Anadolu'da Kuskus, Şehriye ve Bulgur - Marie Hélène Sauner-Leroy

Seyahatnamelerden Seçmeler 1: Kahve Seyahatnamelerden Seçmeler 1: Kahve - Nazlı Pişkin

Fethi Sabunsoy 1950-2007 Fethi Sabunsoy 1950-2007 - Yasemin Gedik

Kar, Şerbet ve Dondurma Kar, Şerbet ve Dondurma - Özge Samancı

Karlı Aş Karlı Aş - Musa Dağdeviren

Şekerci Cafer Erol Şekerci Cafer Erol - Yıldız Cıbıroğlu

Ekmeğinin Peşinde Koşarken Pastacılığı Meslek Edinenlerin Hikâye - Süleyman Bulut

Greenaway Mutfağından Spesiyaller Greenaway Mutfağından Spesiyaller - Seren Barkören

  • Açıklama
    • Bugüne kadar her zaman işbirliğine önem vermiş olan dergimizi oldukça olumlu yönde etkileyecek bir gelişmenin haberini vermek istiyoruz öncelikle. YemekveKültür'ün yayın kurulu daha da genişledi; Galatasaray Üniversitesi'nden Doç. Dr. Marie-Hélène Sauner-Leroy, Yeditepe Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Özge Samancı, Süleyman Bulut ve Çiğdem Tümer de bize katıldı. Ekip çalışmasının zenginliği,dergimize büyük bir katkı sağlayacak.

      Ayrıca diğer bir yeni haberimiz de, www.yemekvekultur.com'un 9.sayımızla birlikte yenileniyor olması; artık dağıtım noktaları dışında on-line dergi satışımız da mevcut.

      Yazın bu sıcak günlerinde dergimiz, Refik Durbaş'ın “Rakı Sofrası”anılarıyla açılıyor. Edebiyat dünyamızın, yeme ve içme alışkanlıklarına tanık oluyoruz. Yazılı ya da sözlü olarak bugüne ulaşmış anıların yanı sıra, kokular da belleğimizi taze tutar. Yemek kokusu, en baskın olanlardan biridir belki de. Feridun Andaç, “tatların ve kokuların arayışında”, tek bir kokunun, mutfak kültürünün bir yerden bir yere taşınmasıyla, farklı coğrafyalarda nasıl ortak mekânlar üretebildiğinden bahsediyor. Tan Oral ise “Değişen Ağız Tatları”yazısında, hızlı tüketimin yemek alışkanlıklarını nasıl değiştirdiğinden söz ederken, yine tat ve koku hafızasının da bu sürat içinde zayıflamaya başladığını söylüyor. Değişen yemek alışkanlıklarına bir göz attıktan hemen sonra M.Ö. 7. yüzyıla, Urartular dönemine uzanıyoruz. Prof. Dr. Oktay Belli'nin, Van'daki Yoncatepe Sarayı'nın mutfağında bulduğu ve İskitlerin yağmalarından kaçarken yenmeden bırakılmış bir kap yemeğin hikâyesini anlattığı makalesi, dönemin mutfak ve yemek alışkanlıklarına ışık tutuyor. Hakan Yıldız'ın makalesi ise, Osmanlıların birçok zafer kazandığı 15-18. yüzyıllar arasındaki seferlerde beslenmeye ne kadar önem verdiklerini ve neredeyse saray mutfağının seyyar bir kopyasını yanlarında götürdüklerini anlatıyor. Seyyar mutfaklardan, İstanbul'un mesiregâhlarına uzanıyoruz bu sefer. Necdet Sakaoğlu'nun yazısı, bu güzel havalarda bizi, Küçüksu veya Kâğıthane'de, Göksu ya da Yıldız Sarayı bahçelerinde bir gezintiye çıkarıyor. Kimisi bol eğlenceli, kimisi kusursuz bir doğa parçası sunan, kimisi de bol aşklı olan her bir mesire yerinin farklı özelliklerinden bahsediyor. Yazının hemen ardından Turgut Kut'un hazırladığı, 19. yüzyılda hanımların mesire yasağıyla ilgili padişah bildirisi geliyor. Mesire'nin ya da yaz günlerinin en gözde yiyeceği dondurmadır kuşkusuz. Musa Dağdeviren'in yazısı, sadece “dondurma” olarak bildiğimiz yiyeceğin yanı sıra, çeşitli bölgelerimizde buzdan ya da kardan yapılan yüzlerce yiyecek arasından örnekler veriyor. Özge Samancı ise Avrupa'da ve Osmanlı'da kar ve buzun kullanımının tarih içindeki gelişimine bakıyor.

      İlk kez bu sayımızda, Avrupalı seyyah ve anı yazarlarının eserlerinden yeme-içme konulu seçkileri yayınlamaya başlıyoruz. “Kahve”ile başladık; önümüzdeki sayılarda, farklı konularla bu derlemelere devam edeceğiz.

      Yemek yemek, ihtiyaç olmanın yanısıra, yaşam deneyimi veya düşünme biçimimizle sıkı bir bağı olan gündelik bir eylem. Ayşegül Baykan “Felsefenin Kabından ‘Yemek Yemek'” adlı yazısında her yemek yapma eyleminin, “eskinin tadını yeni bir tat yapmak” olduğunu vurguluyor. Öyleyse, yaşam deneyimine koşut bir yemek yeme eylemi “bir öykünün yazılımı”ndan başka nedir ki?

      Tadımlık Tadımlık - Yayın Kurulu

      Rakı Sofrasında Edebiyat Muhabbeti Rakı Sofrasında Edebiyat Muhabbeti - Refik Durbaş

      Geniş Anlamıyla Yemek Üzerine Geniş Anlamıyla Yemek Üzerine - Brillat-Savarin

      Tatların, Kokuların Arayışında Tatların, Kokuların Arayışında - Feridun Andaç

      Bir Uçtan Bir Uca Bir Uçtan Bir Uca - Bilgin Adalı

      Değişen Ağız Tatları Değişen Ağız Tatları - Tan Oral

      Unutulmuş Halk Yemeklerinden Yedi Tarif Unutulmuş Halk Yemeklerinden Yedi Tarif - Musa Dağdeviren

      Eskiçağ'da Doğu Anadolu'nun En Eski Mutfağı Eskiçağ'da Doğu Anadolu'nun En Eski Mutfağı - Oktay Belli

      Felsefenin Kabından "Yemek Yemek" Felsefenin Kabından "Yemek Yemek" - Ayşegül Baykan

      Dolmabahçe Sarayı'nda Üç Ziyafet Dolmabahçe Sarayı'nda Üç Ziyafet - Özge Samancı

      İstanbul Mesiregâhları İstanbul Mesiregâhları - Necdet Sakaoğlu

      Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye'den Halka Tenbihnâmedir Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye'den Halka Tenbihnâmedir - Turgut Kut

      Osmanlı Seferlerinde Gıda Tedarik Organizasyonu ve Ordunun Besle - Hakan Yıldız

      Arap Mutfağı ve Avrupa Kültürüne Katkısı Arap Mutfağı ve Avrupa Kültürüne Katkısı - Bernard Rosenberger

      Anadolu'da Kuskus, Şehriye ve Bulgur Anadolu'da Kuskus, Şehriye ve Bulgur - Marie Hélène Sauner-Leroy

      Seyahatnamelerden Seçmeler 1: Kahve Seyahatnamelerden Seçmeler 1: Kahve - Nazlı Pişkin

      Fethi Sabunsoy 1950-2007 Fethi Sabunsoy 1950-2007 - Yasemin Gedik

      Kar, Şerbet ve Dondurma Kar, Şerbet ve Dondurma - Özge Samancı

      Karlı Aş Karlı Aş - Musa Dağdeviren

      Şekerci Cafer Erol Şekerci Cafer Erol - Yıldız Cıbıroğlu

      Ekmeğinin Peşinde Koşarken Pastacılığı Meslek Edinenlerin Hikâye - Süleyman Bulut

      Greenaway Mutfağından Spesiyaller Greenaway Mutfağından Spesiyaller - Seren Barkören

      Stok Kodu
      :
      303157570
      Boyut
      :
      24x30
      Sayfa Sayısı
      :
      176 s.
      Basım Yeri
      :
      İstanbul
      Baskı
      :
      1
      Basım Tarihi
      :
      2007
      Kapak Türü
      :
      Karton Kapak
      Kağıt Türü
      :
      1. Hamur
      Dili
      :
      Türkçe
      157570    Çiya Yayınları    Yemek ve Kültür - Üç Aylık Dergi Sayı: 9                 303157570    13052780    Dergi / Süreli Yayın                       
  • Yorumlar
    • Yorum yaz
      Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.
Kapat