Sepetim 0 Toplam: 0,00 TL
Yemek ve Kültür - Üç Aylık Dergi 7 2006 Yemek ve Kültür - Üç Aylık Dergi 7 2006

#smrgDERGİYemek ve Kültür - Üç Aylık Dergi Sayı: 7

Liste Fiyatı : 0,00
303157564
157564
Yemek ve Kültür - Üç Aylık Dergi  Sayı: 7
Yemek ve Kültür - Üç Aylık Dergi Sayı: 7 #smrgDERGİ
Çiya Yayınları
0.00
Yemekve ve Kültür dergisi, 7. sayıda da, birçok farklı sese kulak veren, akademik çalışmalardan, sözlü tarihe uzanan bir yelpazede genişleyen bir buluşma alanı olmayı sürdüyor.

Hilmi Yavuz, “Ah Sofralar, vah sofralar!” adlı yazısında, gündelik yaşamın önemli bir parçası olan sofranın, aynı zamanda edebiyatçılar ve düşünürleri bir araya getiren, hatta siyasette önemli kararların alındığı bir yer oluşundan bahsediyor. Gültekin Emre'nin, Vedat Türkali'nin Kayıp Romanlar adlı yapıtındaki yeme içme veya bir yemekte buluşma sahnelerini derleyerek, romanı adeta yeniden kurguladığı yazısında, sofra buluşmalarında gelişen olayların, romanın akışını oluşturduğunu görüyoruz. Romanda, artık varolmayan bazı lokanta ve kahvehanelerin adları, yine edebiyatçıların buluştuğu ve zihinsel paylaşımlar yaşadıkları yerler olarak anılıyor. Yıldız Cıbıroğlu'nun, Baylan Pastanesi'nin sahibi Harry Lenas'la yaptığı sözlü tarih çalışmasında ise, İstiklal Caddesi'ndeki Baylan Pastanesi'nin, 1952-1964 tarihleri arasında sanatçıların buluşma mekânı haline geldiğini, hatta bu müdavimlerin bir süre sonra “Baylancılar” olarak anılmaya başladığını görüyoruz. Şükran Akgören'in, Shakespeare'in Atinalı Timon'unu konu edinen yazısında ise, bir başka sofraya, Roma'daki şölen kültürüne uzanıyoruz. Timon'un feryadı, sofranın kutsallığının, incelikli Roma yemek kültürünün, bir gösteriş aracına dönüştürülmesine karşı bir yakarıdır.

Geçtiğimiz ay yaşamına veda eden ve dergimizi karikatürleriyle şenlendiren Semih Balcıoğlu'nu saygıyla anıyoruz. Dergimiz, yemek ve kültür yazınındaki boşlukları doldurabilmek için çaba göstermeye devam edecek, çünkü; Azmi Özkardeş'in bu sayıda derlemiş olduğu atasözlerinden birinin de dile getirdiği gibi: “Yoğurt ezmek, yazı yazmak unutulmaz marifettir”

Yönetmen Yüksel Aksu'nun Dondurmam Gaymak adlı filmi, Muğlalı dondurmacı Ali ustanın hikâyesiyle birlikte küresel dünya ekonomisine karşılık, unutulmaya yüz tutmuş yerel üreticinin ayakta kalma mücadelesini anlatıyor. Begüm Güzeldoğu, birçok ödül almış olan filmin yönetmeniyle, Dondurmam Gaymak üzerine sohbet ediyor. İştah kabartan dondurmalardan, Tatmanın Fizyolojisi'ne geçerken, Brillat Savarin'le birlikte, “İştah Üzerine” adlı bölümde, sindirimin, insanoğlunun en meleksi işlevlerinden biri olduğunu öğreniyoruz.

Ah sofralar, vah sofralar! Ah sofralar, vah sofralar! - Hilmi Yavuz

Kayıp Romanlar'da Yeme-İçme Betimlemeleri Kayıp Romanlar'da Yeme-İçme Betimlemeleri - Gültekin Emre

İştah Üzerine İştah Üzerine - Brillat-Savarin

Yemeğe tuz, söze şeker komalı Yemeğe tuz, söze şeker komalı - Azmi Özkardeş

Unutulmuş Halk Yemeklerinden Yedi Tarif Unutulmuş Halk Yemeklerinden Yedi Tarif - Musa Dağdeviren

Osmanlı Elitinin Yemek Tüketiminin Bazı Yönleri Osmanlı Elitinin Yemek Tüketiminin Bazı Yönleri - Tülay Artan

Tohum Tohum - Melih Cevdet Anday

Kahve Sözcüğünün Etimolojisi: Koyu Renkli İçki Kahve Sözcüğünün Etimolojisi: Koyu Renkli İçki - Alan S. Kaye

Akdeniz'in Mutfak Gelenekleri: model, etkileşim, ödünçleme, süre Akdeniz'in Mutfak Gelenekleri: model, etkileşim, ödünçleme, süre - Marie Hélène Sauner-Leroy

Yüz Sene Önce Kadıköy'de Yeme İçme Mekanları Yüz Sene Önce Kadıköy'de Yeme İçme Mekanları - İsmail Bahtiyar İstekli

"Çocukların Mesihi", Güllü, Kaymaklı Dondurma "Dondurmam Gaymak" "Çocukların Mesihi", Güllü, Kaymaklı Dondurma "Dondurmam Gaymak" - Begüm Güzeldoğu

Aleaddin'in Sihirli Sofrasından Parıltılar Aleaddin'in Sihirli Sofrasından Parıltılar - Ara Kebapçıoğlu

Soframız Nur Hanemiz Mamur Soframız Nur Hanemiz Mamur - Nazlı Pişkin Soframız Nur Hanemiz Mamur Soframız Nur Hanemiz Mamur - Nazlı Pişkin

Atinalı Timon Özlemi ve Gerçek Şölen Atinalı Timon Özlemi ve Gerçek Şölen - Şükran Akgören

Gargantua'nın altı hacıyı nasıl salatada yediği Gargantua'nın altı hacıyı nasıl salatada yediği - Françoiz Rabelais

Cumhuriyet'le Yaşıt Bir Efsane: Baylan Cumhuriyet'le Yaşıt Bir Efsane: Baylan - Yıldız Cıbıroğlu

  • Açıklama
    • Yemekve ve Kültür dergisi, 7. sayıda da, birçok farklı sese kulak veren, akademik çalışmalardan, sözlü tarihe uzanan bir yelpazede genişleyen bir buluşma alanı olmayı sürdüyor.

      Hilmi Yavuz, “Ah Sofralar, vah sofralar!” adlı yazısında, gündelik yaşamın önemli bir parçası olan sofranın, aynı zamanda edebiyatçılar ve düşünürleri bir araya getiren, hatta siyasette önemli kararların alındığı bir yer oluşundan bahsediyor. Gültekin Emre'nin, Vedat Türkali'nin Kayıp Romanlar adlı yapıtındaki yeme içme veya bir yemekte buluşma sahnelerini derleyerek, romanı adeta yeniden kurguladığı yazısında, sofra buluşmalarında gelişen olayların, romanın akışını oluşturduğunu görüyoruz. Romanda, artık varolmayan bazı lokanta ve kahvehanelerin adları, yine edebiyatçıların buluştuğu ve zihinsel paylaşımlar yaşadıkları yerler olarak anılıyor. Yıldız Cıbıroğlu'nun, Baylan Pastanesi'nin sahibi Harry Lenas'la yaptığı sözlü tarih çalışmasında ise, İstiklal Caddesi'ndeki Baylan Pastanesi'nin, 1952-1964 tarihleri arasında sanatçıların buluşma mekânı haline geldiğini, hatta bu müdavimlerin bir süre sonra “Baylancılar” olarak anılmaya başladığını görüyoruz. Şükran Akgören'in, Shakespeare'in Atinalı Timon'unu konu edinen yazısında ise, bir başka sofraya, Roma'daki şölen kültürüne uzanıyoruz. Timon'un feryadı, sofranın kutsallığının, incelikli Roma yemek kültürünün, bir gösteriş aracına dönüştürülmesine karşı bir yakarıdır.

      Geçtiğimiz ay yaşamına veda eden ve dergimizi karikatürleriyle şenlendiren Semih Balcıoğlu'nu saygıyla anıyoruz. Dergimiz, yemek ve kültür yazınındaki boşlukları doldurabilmek için çaba göstermeye devam edecek, çünkü; Azmi Özkardeş'in bu sayıda derlemiş olduğu atasözlerinden birinin de dile getirdiği gibi: “Yoğurt ezmek, yazı yazmak unutulmaz marifettir”

      Yönetmen Yüksel Aksu'nun Dondurmam Gaymak adlı filmi, Muğlalı dondurmacı Ali ustanın hikâyesiyle birlikte küresel dünya ekonomisine karşılık, unutulmaya yüz tutmuş yerel üreticinin ayakta kalma mücadelesini anlatıyor. Begüm Güzeldoğu, birçok ödül almış olan filmin yönetmeniyle, Dondurmam Gaymak üzerine sohbet ediyor. İştah kabartan dondurmalardan, Tatmanın Fizyolojisi'ne geçerken, Brillat Savarin'le birlikte, “İştah Üzerine” adlı bölümde, sindirimin, insanoğlunun en meleksi işlevlerinden biri olduğunu öğreniyoruz.

      Ah sofralar, vah sofralar! Ah sofralar, vah sofralar! - Hilmi Yavuz

      Kayıp Romanlar'da Yeme-İçme Betimlemeleri Kayıp Romanlar'da Yeme-İçme Betimlemeleri - Gültekin Emre

      İştah Üzerine İştah Üzerine - Brillat-Savarin

      Yemeğe tuz, söze şeker komalı Yemeğe tuz, söze şeker komalı - Azmi Özkardeş

      Unutulmuş Halk Yemeklerinden Yedi Tarif Unutulmuş Halk Yemeklerinden Yedi Tarif - Musa Dağdeviren

      Osmanlı Elitinin Yemek Tüketiminin Bazı Yönleri Osmanlı Elitinin Yemek Tüketiminin Bazı Yönleri - Tülay Artan

      Tohum Tohum - Melih Cevdet Anday

      Kahve Sözcüğünün Etimolojisi: Koyu Renkli İçki Kahve Sözcüğünün Etimolojisi: Koyu Renkli İçki - Alan S. Kaye

      Akdeniz'in Mutfak Gelenekleri: model, etkileşim, ödünçleme, süre Akdeniz'in Mutfak Gelenekleri: model, etkileşim, ödünçleme, süre - Marie Hélène Sauner-Leroy

      Yüz Sene Önce Kadıköy'de Yeme İçme Mekanları Yüz Sene Önce Kadıköy'de Yeme İçme Mekanları - İsmail Bahtiyar İstekli

      "Çocukların Mesihi", Güllü, Kaymaklı Dondurma "Dondurmam Gaymak" "Çocukların Mesihi", Güllü, Kaymaklı Dondurma "Dondurmam Gaymak" - Begüm Güzeldoğu

      Aleaddin'in Sihirli Sofrasından Parıltılar Aleaddin'in Sihirli Sofrasından Parıltılar - Ara Kebapçıoğlu

      Soframız Nur Hanemiz Mamur Soframız Nur Hanemiz Mamur - Nazlı Pişkin Soframız Nur Hanemiz Mamur Soframız Nur Hanemiz Mamur - Nazlı Pişkin

      Atinalı Timon Özlemi ve Gerçek Şölen Atinalı Timon Özlemi ve Gerçek Şölen - Şükran Akgören

      Gargantua'nın altı hacıyı nasıl salatada yediği Gargantua'nın altı hacıyı nasıl salatada yediği - Françoiz Rabelais

      Cumhuriyet'le Yaşıt Bir Efsane: Baylan Cumhuriyet'le Yaşıt Bir Efsane: Baylan - Yıldız Cıbıroğlu

      Stok Kodu
      :
      303157564
      Boyut
      :
      24x30
      Sayfa Sayısı
      :
      180 s.
      Basım Yeri
      :
      İstanbul
      Baskı
      :
      1
      Basım Tarihi
      :
      2006
      Kapak Türü
      :
      Karton Kapak
      Kağıt Türü
      :
      1. Hamur
      Dili
      :
      Türkçe
      157564    Çiya Yayınları    Yemek ve Kültür - Üç Aylık Dergi Sayı: 7                 303157564    13052780    Dergi / Süreli Yayın                       
  • Yorumlar
    • Yorum yaz
      Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.
Kapat