#smrgSAHAF Osmanlı Hanımları Mutfakta: Osmanlıca Kadın Dergilerinde Yemek ve Mutfağa Dair Makaleler -

Hazırlayan:
Sunuş: İrvin Cemil Schick
Stok Kodu:
1199160968
Boyut:
16x24
Sayfa Sayısı:
206 s.
Basım Yeri:
İstanbul
Baskı:
1
Basım Tarihi:
2014
Kapak Türü:
Karton Kapak
Kağıt Türü:
3. Hamur
Dili:
Türkçe
Kategori:
0,00
1199160968
547122
Osmanlı Hanımları Mutfakta: Osmanlıca Kadın Dergilerinde Yemek ve Mutfağa Dair Makaleler -
Osmanlı Hanımları Mutfakta: Osmanlıca Kadın Dergilerinde Yemek ve Mutfağa Dair Makaleler - #smrgSAHAF
0.00
Osmanlı Hanımları Mutfakta 1880-1926 yılları arasında yayınlanmış Osmanlıca kadın dergilerindeki yemekle ilgili makalelerin derlemesinden oluşuyor. Makalelerin bir kısmı sofra düzeni, mutfak ve yemek kültürü, beslenme alışkanlıkları üzerine, bir kısmıysa yemek tarifleri içeriyor. İmparatorluğun son yıllarından cumhuriyetin ilk yıllarına, alaturkalıktan alafrangalığa geçerken sofra, mutfak, kadın, beslenme, yemeğe dair…"Dolayısıyla buradaki makaleler, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne geçiş dönemi sayılabilecek olan 1880-1926 yılları arasındaki dönem hakkında dikkatli bir okuyucuya çok şey öğretiyor. Kültür alanında Batı'ya yönelmiş, yeri geldiğinde Toulonnaise çorbası ile Bordeaux şarabını masaya getirmekten geri kalmayan, ama iki ayağı bir papuca girdiğinde de bir omletle karnını doyurmaya razı olan, aşçılarla uşaklar tarafından hizmet edilmeye alışmış, ama artık ev işlerini tamamen onlara bırakmayıp bazı kararları kendi vermek isteyen, geleneksellikle modernlik arasında kalmış varlıklı bir kitlenin dünya görüşünü ve özlemlerini dillendiren yazılardır bunlar. Hıyarlı et kızartması yahut süt şekeri hazırlamak isteyen okuyucular bu yemeklerin tariflerini okurken, satır aralarını da ihmal etmesinler."

Başta yemek kültürü olmak üzere, insan yaşamına zenginlik katan tüm kültür öğelerinin incelenip çoğalmasına ve bu zenginliğin verdiği keyfin her yaştan ve her coğrafyadan insan tarafından paylaşılmasına katkıda bulunan ‘Ruhun Gıdası Kitaplar', yayın yelpazesine ‘Osmanlı Hanımları Mutfakta' ile bir yenisini daha ekliyor.

Meral Nayman Demir'in derlediği ‘Osmanlı Hanımları Mutfakta' kitabı, 1880-1926 yılları arasında çıkan Osmanlıca kadın dergilerinde yer alan yemek, mutfak ve sofra kültürüne ilişkin seçilmiş makalelerden oluşuyor. İstanbul Şehir Üniversitesi'nden Dr Irvin Cemil Schick tarafından yazılan sunuş bölümünde, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerindeki matbaanın gelişimi ve kadın yayınlarının içeriğiyle ilgili bilgiler veriliyor. Dr Schick, ‘Osmanlı Hanımları Mutfakta'yı oluşturan makaleleri “geleneksellikle modernlik arasında kalmış varlıklı bir kitlenin dünya görüşünü ve özlemlerini dillendiren yazılar” olarak tanımlıyor.

Çocuk beslenmesinden mutfak düzenine, yemek tariflerinden ev idaresine kadar çok çeşitli konularda makaleler içeren ‘Osmanlı Hanımları Mutfakta' kitabı, bu makalelerin yayın tarihleri göz önüne alındığında imparatorluktan cumhuriyete geçiş dönemine de ışık tutuyor. Nayman Demir kitabı oluştururken tüm Osmanlıca kadın dergilerini taradı. Kitapta Aile, Hanımlara Mahsus Malumat, Hanımlara Mahsus Gazete, Parça Bohçası, Mehasin, Kadınlık, Bilgi Yurdu Işığı, İnci, Türk Kadını, Süs, Asar-ı Nisvan, Kadın Yolu ve Çalıkuşu adlı dergilerden makaleler bulunuyor.

‘Osmanlı Hanımları Mutfakta', mutfak kültürüyle ilgilenenlerin yanı sıra, tarih ve kadın çalışmalarına ilgi duyan tüm okuyucuların da mutlaka edinmesi gereken bir yapıt olarak raflardaki yerini aldı.

Osmanlı Hanımları Mutfakta 1880-1926 yılları arasında yayınlanmış Osmanlıca kadın dergilerindeki yemekle ilgili makalelerin derlemesinden oluşuyor. Makalelerin bir kısmı sofra düzeni, mutfak ve yemek kültürü, beslenme alışkanlıkları üzerine, bir kısmıysa yemek tarifleri içeriyor. İmparatorluğun son yıllarından cumhuriyetin ilk yıllarına, alaturkalıktan alafrangalığa geçerken sofra, mutfak, kadın, beslenme, yemeğe dair…"Dolayısıyla buradaki makaleler, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne geçiş dönemi sayılabilecek olan 1880-1926 yılları arasındaki dönem hakkında dikkatli bir okuyucuya çok şey öğretiyor. Kültür alanında Batı'ya yönelmiş, yeri geldiğinde Toulonnaise çorbası ile Bordeaux şarabını masaya getirmekten geri kalmayan, ama iki ayağı bir papuca girdiğinde de bir omletle karnını doyurmaya razı olan, aşçılarla uşaklar tarafından hizmet edilmeye alışmış, ama artık ev işlerini tamamen onlara bırakmayıp bazı kararları kendi vermek isteyen, geleneksellikle modernlik arasında kalmış varlıklı bir kitlenin dünya görüşünü ve özlemlerini dillendiren yazılardır bunlar. Hıyarlı et kızartması yahut süt şekeri hazırlamak isteyen okuyucular bu yemeklerin tariflerini okurken, satır aralarını da ihmal etmesinler."

Başta yemek kültürü olmak üzere, insan yaşamına zenginlik katan tüm kültür öğelerinin incelenip çoğalmasına ve bu zenginliğin verdiği keyfin her yaştan ve her coğrafyadan insan tarafından paylaşılmasına katkıda bulunan ‘Ruhun Gıdası Kitaplar', yayın yelpazesine ‘Osmanlı Hanımları Mutfakta' ile bir yenisini daha ekliyor.

Meral Nayman Demir'in derlediği ‘Osmanlı Hanımları Mutfakta' kitabı, 1880-1926 yılları arasında çıkan Osmanlıca kadın dergilerinde yer alan yemek, mutfak ve sofra kültürüne ilişkin seçilmiş makalelerden oluşuyor. İstanbul Şehir Üniversitesi'nden Dr Irvin Cemil Schick tarafından yazılan sunuş bölümünde, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerindeki matbaanın gelişimi ve kadın yayınlarının içeriğiyle ilgili bilgiler veriliyor. Dr Schick, ‘Osmanlı Hanımları Mutfakta'yı oluşturan makaleleri “geleneksellikle modernlik arasında kalmış varlıklı bir kitlenin dünya görüşünü ve özlemlerini dillendiren yazılar” olarak tanımlıyor.

Çocuk beslenmesinden mutfak düzenine, yemek tariflerinden ev idaresine kadar çok çeşitli konularda makaleler içeren ‘Osmanlı Hanımları Mutfakta' kitabı, bu makalelerin yayın tarihleri göz önüne alındığında imparatorluktan cumhuriyete geçiş dönemine de ışık tutuyor. Nayman Demir kitabı oluştururken tüm Osmanlıca kadın dergilerini taradı. Kitapta Aile, Hanımlara Mahsus Malumat, Hanımlara Mahsus Gazete, Parça Bohçası, Mehasin, Kadınlık, Bilgi Yurdu Işığı, İnci, Türk Kadını, Süs, Asar-ı Nisvan, Kadın Yolu ve Çalıkuşu adlı dergilerden makaleler bulunuyor.

‘Osmanlı Hanımları Mutfakta', mutfak kültürüyle ilgilenenlerin yanı sıra, tarih ve kadın çalışmalarına ilgi duyan tüm okuyucuların da mutlaka edinmesi gereken bir yapıt olarak raflardaki yerini aldı.

Yorum yaz
Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.
Kapat